AUTEURSRECHT 

AUTEURSRECHT

In de wet is geregeld, dat er auteursrecht bestaat op letterkunde, wetenschap of kunst, waaronder ook fotografische werken. Zonder Auteursrecht, geen fotograaf.

Auteursrecht geldt ook voor fotografen. Fotograaf zijn is een vak. Fotograferen is een vak met een gedegen opleiding. Een fotograaf heeft haar eigen kosten in levensonderhoud, maar ook andere kosten zoals aanschaf apparatuur, bijscholing, boekhouding, bedrijfsruimte, lidmaatschappen, verzekeringen etc..

Dit alles kan de fotograaf betalen door te werken voor opdrachtgevers en het hanteren van de gebruikelijke licentietarieven.

SCHENDING AUTEURSRECHT

Mijn bedrijf bestaat sinds 1993. Ik werkte en werk voor vele opdrachtgevers en maakte wereldwijd ontelbare opnames.

Fotowerk kan op diverse manieren geleverd worden en door de komst van internet verschijnt daarop veel werk van mij.

Opdrachtgevers betalen daar de afgesproken tarieven voor.

Steeds vaker worden er echter door derden foto’s gedownload zonder toestemming en zonder de gebruikelijke licentievergoeding.

Dit is schending auteursrecht en is niet toegestaan. Als niemand meer betaalt voor foto's heb ik als fotograaf geen bestaansrecht meer. Dan kan ik mijn bedrijf sluiten. Daarom is het belangrijk dat schenden van auteursrecht niet loont.

ONZIN-VERHALEN DOEN DE RONDE

Over artiesten die opkomen voor hun auteursrecht doen veel verhalen de ronde. Sommige verhalen waar honden geen brood van lusten. Tim Kuik wordt zelfs met de dood bedreigd. Zo ver gaat het gelukkig bij mij nog niet, maar ik kom ook op voor mijn auteursrecht en er doen ook verhalen over mij de ronde. Ook in de media. Veelal media die het zelf niet zo nauw nemen met de regels en fotografen uitbuiten. Omdat ik met trots fotograaf ben, laat ik mij niet uitbuiten. Vervolgens wordt er moedwillig vals en bewijsbaar foutief over mij geschreven. Enkel om mij te beschadigen. Dat lukt helaas ook ten dele. Via deze weg wil ik u, als mogelijk lezer van deze artikelen, vragen deze met een flinke korrel zout te nemen.

SCHIKKINGSVOORSTEL ONTVANGEN?

Samen met een aantal collega-fotografen ben ik aangesloten bij een rechtsbijstandskantoor.

Vanuit daar schrijft men voor ons de overtreder van het auteursrecht aan. Zonder toestemming gebruiken van foto’s mag immers niet.

Het bedrag in het schikkingsvoorstel is gebaseerd op de licentietarieven; waar en hoe de foto is geplaatst en wanneer de foto is geplaatst.

Belangrijk is, dat als u een schikkingsvoorstel ontvangt, u contact opneemt en uitleg geeft over het gebruik van het beeldmateriaal. Het is dan vrijwel meteen op te lossen.

NEEM ALTIJD CONTACT OP MET MIJ OF HET KANTOOR NA EEN BRIEF

Het slechtste advies wat iemand kan geven is de brief te negeren of niet te betalen. Dat zal resulteren in een kostbare procedure. Neem in plaats van de brief te negeren altijd contact op. Een open gesprek is mogelijk. Maar dan dient een gesprek respectvol te verlopen. Respect voor elkaar, maar ook voor het beroep en foto.

LICENTIETARIEVEN

Mijn bedrijf hanteert vaste licentietarieven en zijn van toepassing op het gebruik van mijn beeldmateriaal in elke denkbare vorm.

GEBRUIKEN VAN BEELDMATERIAAL

Mocht u graag een foto willen gebruiken waarover ik het auteursrecht bezit, neem dan contact op met mij.

Als ik achteraf een inbreuk vast stel, is onderhandeling over een tarief altijd te laat en wordt een vergoeding conform het licentietarief in rekening gebracht, verhoogd met de buitengerechtelijke kosten van het rechtsbijstandskantoor.

Op al mijn beeldmateriaal op deze website en elders berust auteursrecht.

CONTACT OPNEMEN

Heeft u vragen omtrent mijn auteursrecht, neem gerust contact met mij op. Ik sta u graag te woord.


GEBRUIKTE BRONNEN

De bron van de stelling dat Tim Kuik met de dood is bedreigd vindt u hier: https://www.villamedia.nl/artikel/directeur-brein-met-dood-bedreigd

Duidelijke uitleg op tv over auteursrecht is te vinden in een aflevering van De Rijdende Rechter en RADAR

Uitzending Radar over Auteursrecht (titel: Flinke schadeclaim door foto op internet):

https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/flinke-schadeclaim-door-foto-op-internet/

Uitzending De Rijdende Rechter over Auteursrecht (titel: Wat een bevalling):

https://www.npostart.nl/de-rijdende-rechter/22-08-2017/KN_1692247?utm_medium=refferal&utm_source=tvblik

Duidelijke uitleg van Rogier Bos:

https://rogierbos.com/2017/04/24/zo-serieus-neemt-fotograaf-auteursrecht/#comment-38799

Uitleg in "De Hovenier":

https://www.vakbladdehovenier.nl/article/31412/copy--paste-of-copyright


Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston